5 fördelar med kontokredit

Med en kontokredit på 30 000 kronor kan du först låna 10 000 kronor, därefter 5 000 kronor och avslutligen 15 000 kronor. Det faktum att du kan välja att nyttja hela krediten eller bara delar av den, medger en hög flexibilitet. 

Men det finns även fler fördelar med en kontokredit, vilka vi pratar mer om nedan. 

5 viktiga fördelar med kontokredit

  1. Du får en ökad ekonomisk flexibilitet.
  2. Du minimerar antalet kreditupplysningar.
  3. Du behöver inte betala ränta på ej utnyttjat kreditutrymme.
  4. Låga krav på ekonomisk stabilitet.
  5. Du kan ta kontokredit utan UC.

Nedan pratar vi mer om de fördelar som precis nämnts i större detalj.

1. Din ekonomiska flexibilitet ökar

När du alltid har tillgång till ett förutbestämt belopp likt 50 000 kronor, då är det enklare att hantera ekonomiska motgångar. Att exempelvis kunna köpa en ny kyl när den gamla gått sönder, medger att man får en ökad ekonomisk flexibilitet. 

2. Du slipper onödiga kreditupplysningar

Om du har ett kreditbelopp på 30 000 kronor kan du låna pengar hur många gånger som helst, såvida det maximala kreditbeloppet inte överskrids. Det är dessutom alltid bara en kreditupplysning som gäller för kontokrediter, vilket är fördelaktigt då många kreditupplysningar signalerar att du sitter i en dålig ekonomisk sits.

Om du exempelvis hade blivit beviljad fem snabblån under en tidsperiod på två månader, hade långivarna dragit öronen åt sig och tolkat detta som att du har svårt att få din ekonomi att gå ihop. Men om du i stället haft en kontokredit, då hade långivarna bara blivit varse om att du tagit en kreditupplysning.

Det är alltid fördelaktigt att ha så få kreditupplysningar som möjligt i sitt register, vilket medför att detta är en av de mest påtagliga styrkorna med kontokrediter.

3. Du betalar endast ränta på den summa du lånat

Om du har en kontokredit på 50 000 kronor men bara nyttjat 5 000 kronor av den krediten, då behöver du bara betala ränta för de 5 000 kronor du har tillgång till. Detta innebär att du slipper betala mer än nödvändigt för att låna pengar.

Det kan vara lockande att exempelvis köpa en dyr speldator, vilket kan finansieras med ett lån utan ränta. Men om du tar ett snabblån så är det alltid fördelaktigt att ha en kontokredit, vilket medför att du bara betalar ränta för det belopp som du verkligen behöver.

4. Låga krav på dig som låntagare

Du kan i regel ta en kontokredit även om du har en betalningsanmärkning, och utöver det är de inkomstkrav som gäller ofta låga. Men även om låga krav kan vara en positiv aspekt är det viktigt att de som tar kontokrediter verkligen betalar tillbaka sina lån.

Att som återbetalningssvag ta en kontokredit medför alltid en ekonomisk risk, med inkasso- eller Kronofogdeskulder som värsta konsekvens.

Läs mer: Så sparar du pengar på elräkningen.

5. Du kan låna utan UC

Det är vanligt förekommande att kreditupplysningsföretaget UC anlitas när potentiella låntagare ansöker om privatlån på över 50 000 kronor alternativt ett bolån. Men om du ansöker om en kontokredit, då är det i regel Bisnode eller Creditsafe som gäller.

Det innebär att en kontokredit inte medför att du får en sämre möjlighet att ta ett privatlån, och detta då varken Creditsafe eller Bisnode samarbetar med UC och vice versa.