8 steg för att organisera ditt kylskåp

Ditt kylskåp ska vara fritt från gamla grönsaker samt gamla frukter, så att inte dåligt lukt infinner samt för att du ska kunna hitta rätt varor på ett skyndsamt sätt. I den här guiden pratar vi mer om 8 steg som är behjälpliga för att du ska kunna organisera ditt kylskåp på ett effektivt sätt.

3 förberedelser

  1. Töm kylskåpet helt: Så att du kan rengöra samtliga ytor.
  2. Torka rent kylskåpet: Förslagsvis med en fuktig trasa samt ett rengöringsmedel likt Grumme tvättsåpa. I detta steg ska du även ta ut alla lådor och rengöra dessa; varpå du ställer tillbaka dem i kylskåpet.
  3. Eliminera upp dålig lukt: Genom att placera en liten burk med bakpulver i kylen.

Så organiserar du ditt kylskåp i 8 steg

1. Skapa en ”ät detta först”-låda

Att skaffa en låda vari mat med kort utgångsdatum samlas är en bra idé. Dels för att du lätt ska kunna rensa ut gammal mat, och dels för att du ska veta vilka varor som du ska använda i första hand.

2. Placera en snurrande tallrik i kylskåpet

Med en snurrande tallrik, eller en ”lazy Susan”, kan du enkelt hitta de attiraljer du letar efter utan att behöva leta i kylskåpets alla vrår.

Läs mer: Så sparar du pengar på elräkningen.

3. Placera en hängande korg i kylskåpet

En hängande korg som sätts fast med sugproppar i kylskåpets övre del fungerar perfekt som förvaringsplats för exempelvis skinka eller ost. Om du tillämpar den här idén slipper du även böja på dig i samband med att du tar ut varorna från kylskåpet.

4. Placera likvärdiga varor på samma plats

Grönsaker ska placeras tillsammans med grönsaker, och ost ska placeras tillsammans med ost. Det är mycket lättare att hitta i kylskåpet såvida du alltid placerar produkter som hör ihop i nära anslutning till varandra.

5. Placera hushållspapper i grönsakslådan

Frukt och grönsaker ger ifrån sig vätska, som i förlängningen luktar illa. Detta problem kan du tillintetgöra genom att placera en dubbelvikt bit hushållspapper i botten av frukt- och grönsaksfacket. Du ska förslagsvis byta ut hushållspappret en gång per vecka.

6. Märk upp dörrsektionen

De lådor som återfinns i kylskåpsdörren ska märkas upp med exempelvis kökstejp, så att det bli enkelt att placera varor som hör ihop i tät anslutning till varandra. Majonnäs, hamburgerdressing, senap och ketchup utgör en matgrupp som bör placeras i en av dörrsektionens lådor.

7. Förvara flaskor i en äggkartong

Avlägsna den övre delen av en äggkartong och placera kartongen i en av de lådor som återfinns i dörrsektionen. Vi beräknar att du får plats med minst fyra flaskor med exempelvis majonnäs eller dressing, i en äggkartong för sex ägg.

8. Har du barn? Då ska du förvara dryck längst ner

Dina barn ska kunna ta för sig av dryck på ett enkelt sätt. Placera därför all dryck som du vill att dina barn ska kunna ta del av längst ner i kylskåpet, så att de alltid hittar någonting att dricka.