Spara pengar genom ett bankkonto med sparränta

Hur får man bäst sparränta?

Oavsett vem man är så är det mest uppenbara sättet att spara pengar på att skaffa en bankkonto med bra sparränta. I Sverige så är reporäntan visserligen lika med noll, men det går ändå att hitta bankkonton som ger dig ränta på dina pengar. 

Navigerar man rätt bland de många olika bankalternativen på marknaden så kan man till och med få ett sparkonto med riktigt bra ränta. Det förutsätter dock att man har gjort sin hemläxa, och är taktisk när man väljer bankkonto för att få högst sparränta.

Hur får man bäst sparränta?

Bankkonton, sparränta och insättningsgaranti kan alla tre verka som krångliga termer. Faktum är dock att det är rätt lätt att hitta den bästa sparräntan just nu, om man vet vad man ska leta efter. Du behöver inte jobba på bank eller ha en ekonomisk examen för att hitta rätt sparränta för dig – det är bara att följa ett par enkla steg och vara metodisk. 

Att jämföra sparränta hos olika banker är A och O när det kommer till att förränta sina pengar. Detta är varför det kan vara en god idé att samla information på internet. Så fort man googlar antingen ”sparränta Swedbank” eller ”sparränta SEB” blir det dock uppenbart att storbankerna inte ger någon vidare ränta på sina bankkonton. 

Man bör därför istället se till att undersöka de många olika nischbanker som finns. Dessa kan ge rejält mycket bättre ränta på dina pengar än de stora bankerna, som inte behöver ge lika goda erbjudanden för att locka till sig kunder.  När du sparar pengar med hög sparränta så låter du ditt kapital jobba för dig – finns det något enklare än att luta sig tillbaka medan dina pengar förräntas?

Bäst bank för sparkonto med hög sparränta

Att hitta rätt bank kan dock vara svårare än man först tror. För din egen skull bör du fundera igenom exakt vad det är du är ute efter. Söker du den bästa sparräntan just nu, bästa sparräntan i Sverige, bästa sparräntan i Europa eller rentav i hela världen? Att fråga sig själv precis vilken typ av bankkonto och vilken tidshorisont man har på sitt sparande kommer att underlätta rejält när det kommer till att hitta bäst sparränta för just dig.

När väl detta är avklarat så är ”det värsta” över. Du bör dock hålla i åtanke att du inte är helt färdig än. Det är inte så lätt som att bara undersöka vilken bank har bästa sparräntan. När man har hittat en bank som man tycker passar bra så bör man även undersöka huruvida sparkontot har insättningsgaranti eller inte, och ifall man känner att man kommer att behöva detta eller inte. 

Du får visserligen ofta bäst sparränta på dina pengar genom ett konto utan insättningsgaranti, men en del föredrar säkerheten en sådan garanti ger. Man kan med fördel kombinera ett bankkonto med hög sparränta med andra kostnadsåtgärder, såsom att spara pengar på elräkningen eller din mobilräkning. På så sätt får du mer pengar över varje månad, och kan lägga in mer pengar på ditt sparkonto.