Nya sätt att spara på miljön 2019

Vår miljö är livsviktig och någonting som vi alla människor behöver värna om, speciellt idag. Det är ingen hemlighet att vi människor har haft en skadlig påverkan på miljön och även om endast en människa inte kan ändra på miljöförstöringen, kan vi faktiskt se förändringar om vi alla börjar tänka på vår egna konsumtion och beslut vi gör i vardagen. Ju fler som tänker på detta, desto snabbare kommer förändringarna ske.

Åk kommunalt, ta cykeln eller promenera

Avgaser och bilar utger runt 20% av växthusgaser i Sverige. Genom att istället ta bussen, tåget eller cykeln kommer naturen tacka dig. Även om du bara byter ut en eller två dagar i veckan kommer detta göra en förändring. Det bästa är dock givetvis att skippa bilen helt och hållet.

Köp en el- eller hybridbil

Du som fortfarande är i behov av en bil kan istället kolla på elbilar eller hybridbilar. Även om vi fortfarande skadar vår natur genom att åka bil, görs det i mindre utsträckningar om bilen dras av elektricitet.

Begagnade varor

Miljön tar stryk av att producera helt nya varor. Vi har redan skapat mer än vad vi behöver, därför är det inte heller konstigt att återbruka dessa. Ju mer begagnade varor vi köper, desto bättre är det för naturen.

Ha koll på det du konsumerar

Ju mer vi gör av med, desto mer energi dras. Det kan därför vara bra att kolla på dina varor när det handlar om konsumtion. Ju mindre du köper, desto mindre kommer miljön ta stryk. Sparar du dina kvitton kommer du enklare kunna se vad du faktiskt spenderar dina pengar på. Detta hjälper dig dessutom att ha bättre koll på din ekonomi.

Återvinn ditt avfall

Återvinning gör så att vi kan återbruka avfall och sopor, så att de kan göras om till något nytt. Sopsortering är därför ytterst viktigt.

Införskaffa solceller

En vanlig fråga jag får i diskussioner kring solceller är hur deras miljöpåverkan är. Det finns inga garantier på att solceller inte alls påverkar miljön, men det är absolut bättre jämfört med andra metoder att framställa energi och elektricitet. Energimyndigheten har en grundlig artikel som behandlar just detta ämnet som jag rekommenderar alla att läsa! Artikeln finns här: https://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/lar-dig-mer-om-solceller/solcellers-miljopaverkan/ 

Lagra din elektricitet


För att du ska kunna skapa elektricitet av t.ex solceller, behöver de vara verksamma hela tiden. Du som har ett par solceller bör därför även titta på batterier som kan lagra den el som inte används. Den elektricitet som solcellerna genererar sparas i så fall, vilket betyder att du kan använda den under senare tillfällen.