10 sätt att organisera ditt hem

organisera ditt hem

Om du är som de flesta, har du problem med att bli av med något som du spenderade dina hårt tjänade pengar på, som du en gång använde eller älskade. Många objekt du hittar kommer att ha mer än bara ett monetärt värde – de kommer att väcka upp minnen och har sentimentalt värde. Det här är helt klart verkliga och imliga känslor som gör det utmanande att kasta våra saker.

”Att bli av med saker är svårt för alla, men särskilt för människor som uppskattar minnena i samband med ägodelarna. Vi har funnit att det är en erkännande av de känslor som kan uppstå i denna process och sedan acceptera att vi inte längre behöver många av de föremål som minnen är kopplade till, kan vara till stor hjälp. Vi har använt frasen ”Behåll minnen, bli av med saker!” så ofta att vi betraktar det som vårt mantra.” – Gustav, Alltominredning.

Kom ihåg att du har alternativ när det gäller att bli kvitt röran, så att du inte behöver känna dig skyldig för att du slänger saker du tidigare köpt. Förbered dig själv mentalt för att rensa upp ditt hem och ha följande koncept i åtanke när du kämpar för att bli av med något du inte använt på ett tag.

1. 80/20-regeln: När det gäller kläder, brukar vi bara 20 procent av de kläder som vi äger 80 procent av tiden. Denna regel tenderar att gälla även för andra saker, som videospel, datordelar, böcker, DVD, leksaker och mer. Ditt uppdrag är att bli av med de saker du inte använder 80 procent av tiden.

2. Kom över tagna kostnader. I den ekonomiska världen kallas kostnader som redan har uppstått och inte kan återvinnas som tagna kostnader. När du går igenom artiklarna i ditt hus, bör de flesta saker betraktas som tagna kostnader (utom för sällsynta situationer där en artikel kan ha ökat i värde). Eftersom du inte kan få tillbaka pengarna som du spenderade på den prylen, bör du bara tänka på det värde som saken kan lägga till ditt liv i framtiden. Att förstå detta koncept med tagna kostnader kan hjälpa dig att fatta mer rationella beslut om vad du ska behålla och vad du ska kasta.

3. Se om det fungerar. Oberoende om prylen du hittar är en skatt eller inte, så måste den fungera. Gör den inte det – bli av med den. Om du vill fixa den, fixa den, men låt det inte ligga i ditt hus en till månad och samla damm.

4. Minns senaste gången du använde den. Om du inte har använt något du stött på under de senaste sex månaderna, bör du förmodligen bli av med det. Om du drog ut föremålet och sa: ”Jag har undrat var det var!” Borde du förmodligen bli av med det. Och om du inte ens visste att du fortfarande hade prylen i fråga bör du definitivt bli av med det – du saknade det inte tillräckligt för ens komma ihåg det.

5. Håll reda på vilka prylar du faktiskt använder. Det finns ett snyggt upprensningstips som du kan applicera på  kläder, böcker och DVD-skivor (bild nedan). Under året, när du använder eller bär ett föremål, sätt tillbaka det motsatt riktning mot de andra. Detta låter dig se vad du har använt och inte. Om du inte har använt eller slitit något på ett år, kasta det.

6. Fråga dig själv om du älskar det. Det kan tyckas uppenbart, men ibland behåller vi saker vi inte ens gillar. Ja, ibland spenderar vi pengar på saker vi inte älskar, och ibland returnerar vi dem inte. Men om du inte älskar det och inte har använt det på mer än 6 månader lägger du till det i ”Bli av med det”.

7. Sov på saken När du har fattat beslutet att bli av med lite av röran i ditt hem, sova på saken! Om det är något du inte kan leva utan vet du det på morgonen. Då kan du ta tillbaka prylen från soptunnan och lägga den på sin plats igen.

8. Börja med små upprensningsprojekt som känns betydande. Innan du påbörjar ett helt rum bör du börja med några små projekt som ger dig en känsla av tillfredställelse när du är klar.

9. Rensa bort plana ytor. Bänkskivor, hyllor och andra plana ytor är som magneter för oordning. Om du behöver lägga några få prylar på bänkskivorna är det OK, men gör det till ett mål att befria dina plana ytor av mest röran. Frigör utrymme i lådor eller lägg små lådor eller fack i hyllor för pappersartiklar. Förvara bara de prylar som du använder regelbundet, ofta små elektronikprylar på bänkskivorna – resten ska tas bort eller doneras om du aldrig använder dem.

10. Förvara likartade prylar på samma ställe. Att kategorisera saker när du går igenom dem är absolut nödvändigt för att organisera ditt hem. Faktum är att bara processen att förvara saker av samma sort tillsammans tvingar dig att organisera ditt hem. Och det kommer att göra ditt liv mycket enklare!