7 Steg till en organiserad privatekonomi

Organisera din privatekonomi

Brist på organisation kan skada din ekonomi lika mycket som att du har dåligt med pengar. Att tappa bort räkningar kommer att leda till försenade betalningar, och att inte hålla koll på din kontosaldo kan leda till stora avgifter. Följande steg hjälper dig att ligga i steg före i din privatekonomi och spara pengar på lång sikt.

Organisera din privatekonomi.

Sätt en budget för varje månad

Även vanliga räkningar kan ändras från månad till månad. Revidera din budget när räkningarna kommer in och justera andra utgifter för att kompensera för den så att du inte oavsiktligt övertrasserar ditt bankkonto.

Sammanfattning:

  • Även rutinkostnader som hushållsräkningar (el/vatten etc) går upp eller ner från månad till månad. Håll koll på dem och justera dina vardagliga utgifter i enlighet därmed.
  • Skriv och kryssa för en checklista över månadsräkningar för att undvika obehagliga överraskningar.
  • Samordna de dagliga utgiften med eventuell partner.

Vissa månader ger högre elräkningar än andra. Din elräkning kan vara 1000 kronor mer i December än i Maj. Din budget måste återspegla den högre kostnaden. Granska det för att se vilka andra utgifter du kan justera så att du kan betala din elräkning.

Justera efter behov

För att spara 1000 kr kan du t ex byta ut två middagar för en cykeltur med en matsäck. Eller ställa in en budgeterad utekväll och gå till en gratis konsert i parken istället för en dyr restaurang.

Det bästa med att behöva skära ned på en kostnad för att betala för en annan är att det kommer att tvinga dig att bryta vanor och prova något nytt.

Men om du inte har en budget då? Skapa en idag. Börja med att skriva ner dina utgifter på det sätt du förväntar dig att de ska utvecklas. Justera sedan budgeten i slutet av månaden genom att registrera dina verkliga utgifter.

Enbart den processen kan överraska dig och föreslå sätt du kan använda dina pengar smartare.

Använd en ekonomiapp

Ekonomisk programvara är inte bara för investeringar. Gratis grundläggande ekonomiappar finns tillgängliga online som kan hjälpa dig att hålla reda på dagliga och hushållskostnader.

När du väljer en ekonomiapp ska du säkerställa att betyget är högt i appbutiken eller verifiera appen omdöme genom att Googla på appens namn och läsa på forum.

Förvara räkningar på ett ställe

Även om de flesta av dina räkningar kommer elektroniskt behöver du fortfarande en plats för de som kommer med posten. Och ja, vissa gör det fortfarande. Fastighetsskatt och husägares försäkringskostnader betalas vanligtvis årligen eller kvartalsvis, så de anländer generellt via post. En engångskostnad som ett sjukhusbesök kan faktureras på gammaldags sätt.

Håll räkningarna nära ditt skrivbord eller var du än normalt skriver checkar eller betala räkningar online. En enkel (läs gammaldags) filkabinett eller ett par mappar gör jobbet.

Nu när de flesta tar hand om räkningar online är det vanligt att kasta alla pappersuttalanden som anländer och förlitar sig på email. Om du föredrar att hålla pappersregister för skatteändamål eller bara för säkerhets skull, arkivera dem i ditt arkiveringssystem eller skanna dem för lagring i ett arkiveringssystem på internet så att säga.

Betala räkningar den dag du får dem

Om du har pengar tillgängliga på ditt bankkonto och du inte har några andra betalkort eller betalningsavgifter som kan orsaka en överdrivning, betala dina räkningar så snart du får dem.

Var uppmärksam på pappersräkningar som du vanligtvis betalar elektroniskt. Du vill undvika att betala en räkning två gånger eftersom du fick en kopia per post. Ring alltid borgenären när en pappersfaktura kommer fram om du tror att du har lagt in en automatisk betalning eller elektronisk fakturering.

Använd en checklista för räkningar du förväntar dig

Varken e-post eller traditionell post är perfekt. Skapa en checklista i början av månaden som listar alla räkningar du förväntar dig. Du kan förvara den på skrivbordet eller en fil på din dator.

Samarbeta med din partner

Om du delar utgifter med en make eller en betydande annan, kan du enkelt  missa en betalning om du inte vet hur mycket den andra har spenderat.

Säg att din make har fridagen och bestämmer sig för att äta lunch och gå på golf med en kompis. När du kommer hem så kommer du bara höra om hur golfrundan gick, eller hur vädret var. Det du inte hör är att det kostar 1500 kr och att hans studielånsbetalning håller på att studsa för att ni inte har några pengar kvar.

Använd två bankkonton

Använd ett konto för vardagliga utgifter och sparande, och det andra för att betala räkningar. Det kommer att hindra dig från att av misstag spendera hyrpengarna på en utekväll.

En städad ekonomi är lätt

Missade betalningar på grund av brist på organisation är det enklaste ekonomiska problemet att lösa. Du behöver inte följa alla sju tips, men se till att du har en uppsättning rutiner. som du slaviskt kan följa varje månad!