Av alla saker du kan spara pengar på, måste elräkningen var det allra bästa. För så länge du får ström till allt som behöver det, ljus och värme, spelar det ju knappast någon roll var elen kommer ifrån. Då finns det ju bara två faktorer som spelar roll. Det är priset och det är energikällan. För handen på hjärtat, visst känns det mycket bättre om din ström kommer från vind- eller solkraft istället för att den kommer från kärnkraft, eller från något kolkraftverk ute i Europa?
Elförbrukningen i ett vanligt hem.
Det mesta av de svenska hemmens elförbrukning brukar normalt sett gå till att hålla bostaden varm. Varken tv, dator eller belysning kommer ens i närheten av kostnaderna för värmen i ett normalt hushåll. Därför är det just värme jag kommer att fokusera på i resten av den här artikeln.
Behålla värmen inne.
Om man vill hålla sitt hem varmt är det viktigt att inte släppa ut den värme som redan finns där. Det finns många olika sätt. Ett kan vara att skynda sig när man ska in eller ut genom dörren. Ett annat är såklart att inte ha några fönster öppna eller på glänt. Bortser man från sådana självklarheter kan bland annat tilläggsisolering nämnas som en energisparande åtgärd. Till en ganska låg kostnad är det lätt att spara mycket värme på insidan. En annan åtgärd man bör fundera över är fönsterrutorna. Med treglasfönster har man betydligt bättre isolering än med andra typer av fönster. Därför borde egentligen alla hus ha sådana fönster.
Använd värmen som redan finns.
Vill man istället ta vara på den värmen som redan finns i luften och pumpa runt den i huset, kan en värmepump vara en mycket bra investering. Utan att gå allt för djupt in på de tekniska detaljerna för en sådan pump, kan man lite kort säga att den hämtar in kall luft, kramar ut värmen som finns i den och gör sig av med kalluften igen, samtidigt som varmluften tas tillvara och pumpas in i bostaden. För att kunna göra det behövs det en del energi, men eftersom man får mer värme genom processen än man hade fått om man hade använt elen direkt till uppvärmningen blir effekten positiv.
Andra liknande processer
Bergvärme, sjövärme och markvärme fungerar på det hela taget på samma sätt. Med ledningar skickar man runt ett ämne djupt ner i marken, i sjön eller runt, runt, runt i trädgården. När det kommer tillbaka till utgångspunkten tar man den värme som finns innan man skickar runt ämnet i ledningen ett nytt varv.
Vindkraft och solceller
För den som har råd med en lite större investering kan det vara en god affär att skaffa ett eget vindkraftverk för att producera sin egen elektricitet. Utöver det nästan löjligt höga priset finns det ganska många andra nackdelar med vindkraft, inte minst bullret som vingarna ger upphov till. En annan stor nackdel är att man inte kan vara riktigt säker på hur mycket ström man får ut ett helt vanligt år. Blåser det inte blir det heller ingen ström.
Vill man ändå satsa på sin egen el- eller värmeproduktion kan man också överväga att sätta solceller på taket. Just nu får man ett mycket förmånligt investeringsstöd på 20 % när man skaffar sig en ny anläggning.